Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Τον Ελληνικό ιχνηλάτη διεκδικεί η Τουρκία !!!


Τουρκία: Η Ελλάδα μας έκλεψε ράτσα σκύλου μας

Η Ελλάδα μετά τον μπακλαβά, τα στραγάλια, τον Χατζηαβάτη και τον Καραγκιόζη, τώρα διεκδίκησε και καταχώρησε ως ιδιαίτερη ράτσα τον σκύλο τύπου ”Ζαγάρ’, αναφέρει δημοσίευμα στα Τουρκικά Νέα, υπονοώντας ότι η Ελλάδα έκλεψε από την Τουρκία μία ράτσα σκύλου!!! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντιδράσεις προκάλεσε η καταχώρηση της ιδιαίτερης ράτσας ζαγάρ που έκανε η Ελλάδα στην ”Διεθνή Ομοσπονδία Φυλών Ζώων” με την ονομασία ”Ελληνικός Ιχνηλάτης”.
Ο Ντογάν Καρτάι-συγγραφέας δύο βιβλίων σχετικά με τα ζαγάρ ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να κινητοποιηθεί.
Ο Καρτάι που παλιότερα έγραψε βιβλία και για τα σκυλιά ράτσας καγκάλ, λέει πως τα σκυλιά Ζαγάρ τα έφεραν από την Μέση Ασία οι φυλές των Ογούζων και διαδόθηκαν σε όλα τα Βαλκάνια. Ο Καρτάι προσθέτει πως οι Οθωμανοί μετέφεραν παντού στα Βαλκάνια όπου κυριάρχησαν αυτά τα πολύ ιδιαίτερα σκυλιά, και ότι σε χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, FYROM, Κόσσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη αυτή η ράτσα σκύλων είναι γνωστή ως οθωμανική κληρονομιά. Ο Καρτάι ανέφερε ότι οι Έλληνες που παρέμειναν 400 χρόνια εντός των οθωμανικών συνόρων δεν θέλουν να βλέπουν αυτή την αλήθεια και δήλωσε:
”Στην γείτονα μας την Ελλάδα υπάρχουν σήμερα πολύ λίγα εκφυλισμένα ζαγάρ. Η Ελλάδα χρησιμοποιώντας κάποια ζαγάρ ως επιβήτορες που τα πέρασαν από την Θράκη μας στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο, δείχνει να αγνοεί πως πρόκειται για οθωμανική κληρονομιά. Διεκδικώντας μάλιστα αυτήν την πολύ ιδιαίτερη ράτσα πέτυχαν να καταχωρηθεί στην ”Διεθνή Ομοσπονδία Φυλών Ζώων” με την ονομασία ”Ελληνικός Ιχνηλάτης”. Είμαι έτοιμος να συζητήσω με οποιονδήποτε για αυτό τον αστήρικτο ισχυρισμό”.
Τον μπακλαβά δεν μπόρεσαν να τον πάρουν, συνεχίζει το ειρωνικό δημοσίευμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με ελληνικό φόρουμ (fourakis-kea):
Πρόκειται για την μοναδική ελληνική φυλή που έχει αναγνωρισθεί επίσημα από την “Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία” (F.C.I.), με διεθνή ονομασία : Hellinikos Ichnilatis – Νο 214, ομάδα 6. Γέννημα θρέμμα των ελληνικών εδαφών, είναι πλήρως ταυτισμένο και όχι απλώς προσαρμοσμένο με τις εδαφο-κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής του. Για αυτό και θεωρείται ως το καταλληλότερο λαγόσκυλο για τα ελληνικά εδάφη και προπάντων τα βουνά.
Από τις αρχαιότερες φυλές της Ευρώπης, έλκει την καταγωγή του από τους αρχαίους Λακωνικούς Ιχνηλάτες (Λάκαιναι κύνες) της εποχής που ο Ξενοφών έγραψε τον «Κυνηγετικό». Διακρίνονταν κατά τον Αριστοτέλη για τους μακρούς μυκτήρες τους και για την οξεία όσφρησή τους.
Ο αρχαίος αυτός σκύλος έχει απόλυτα τον τύπο του ελαφρού και εύκαμπτου σημερινού λαγωνικού (Canis familiaris grajus), με το μακρύ λιγνό σώμα, το κοντό τρίχωμα, το στενό κεφάλι με το μακρύ και λεπτό ρύγχος και τα λεπτά και επιμήκη σκέλη.
Ο αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος περιγράφει το αρχαίο πρότυπο ως εξής : “Η ταχύτης, η επιμονή και η αντοχή των κυνών αυτών ήτο παροιμιώδης. Η λεπτότης της οσφρήσεως ήτο τόσον μεγάλη ώστε το θήραμα παρηκολουθείτο δια μέσου των πυκνότατων λογχμών χωρίς ποτέ να χάνει ο κύων τα ίχνη του. Πλήθος αρχαίων συγγραφέων αφιερούσι λόγους θαυμασμού προς το ζώον τούτο”.
Μετά την εισβολή των τουρκικών σίριαλ στην τηλεόραση, τώρα έχουμε και προβλήματα με τα…σκυλιά! Ας ασχοληθούν με σοβαρότερα πράγματα αντί να διαιωνίζουν την διαμάχη των δύο γειτονικών χωρών.